the city of 1000 colors!

the city of 1000 colors!

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Νυχτερινή Ζωή στην Ξάνθη-Το τέλος των παλιών καλών εποχών!

Είχα καιρό να έρθω λοιπόν στην πόλη της Ξάνθης ,την πόλη όπου πέρασα πολλά από τα χρόνια της ζωής μου. Θέλησα φυσικά να βγώ έξω να δω τι παίζει,και να θυμηθώ μέρη και φίλους,αλλά και μεγάλη περιέργεια για να δω τι άλλαξε στα μαγαζιά της πόλης εν μέσω κρίσης.
Το αποτέλεσμα μου δημιούργησε απορίες και με εξέπληξε αρνητικά! Καμιά σχέση με την νυχτερινή ζωή της πόλης τουλάχιστον 10 χρόνια πριν! Θα μου πείτε ότι φταίει η κρίση και τα καινούργια οικονομικά δεδομένα! Θα σας απαντήσω ότι αυτή η δικαιολογία  στέκει μόνο μέχρι ενός σημείου!
Και ειδικά για τους Επιχειρηματίες των μαγαζιών με λύπη μου θα το πω ..αλλά το 70% τουλάχιστον από αυτούς θα τους χαρακτήριζα  ΑΣΧΕΤΟΥΣ ! Όταν είσαι πολλά χρόνια στην νύχτα ,θα πρέπει να έχεις καταλάβει ότι ο κόσμος βγαίνει έξω για να ξεσκάσει και να ξεχάσει τα προβλήματα του. Πόσο μάλλον τέτοιες μαύρες εποχές μνημονίων! Αν είναι να μπαίνει σε μαγαζιά και να παθαίνει κατάθλιψη τότε καλύτερα να κάθεται σπίτι του! Κι εξηγούμαι...
Γύρισα πρώτα τα μαγαζιά της παραλίας..χώρια που στα περισσότερα οι τιμές είναι του..2007 (λες και δεν έχουν ακούσει για κρίση) είδα με κατάπληξη σε πολλά το ίδιο προσωπικό που είχα δει και πριν πέντε χρόνια πριν! Και εννοώ το προσωπικό που χρησιμοποιείς  σαν μαγαζάτορας για "Κράχτη" ! Μπαργούμαν και Υποδοχή! Μα είναι δυνατόν ρε φίλε την στιγμή που υπάρχουν τόσες νέες κοπέλες (φοιτήτριες κτλπ) που ψάχνουν για δουλειά να μου έχεις την ίδια μπαργούμαν που κοντεύει να βγει στην σύνταξη δουλεύοντας στο μαγαζί σου; Κι εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθώ ..δεν λέω να μην την κρατήσεις αν κάνει καλά την δουλειά της και λειτουργεί σαν "κράχτης"! όμως οι περισσότερες δεν είναι έτσι! Κάθονται στο μπαρ σου, μόνο για να βάλουν ποτά στους πελάτες  και μετά να πιάσουν την πάρλα με τον σερβιτόρο,τον γκόμενο τους η τον υπεύθυνο του μαγαζιού! Κι εδώ υπάρχει η μεγάλη παρεξήγηση και το μεγάλο λάθος των καταστηματαρχών για την έννοια "μπαργούμαν"! Δεν πάιρνεις μια όποια - όποια στο μαγαζί σου ρε φίλε! Παίρνεις μια που έχει το "λεγειν" και μαζεύει το αρσενικό πλυθησμό στο μπαρ σαν το κοπάδι! Αν είναι να μου πάρεις μια που κάθεται σαν γλάστρα κι απλά βάζει ποτά ,ε τότε συγνώμη βάλε καλύτερα εμένα να αυτοεξυπηρετηθώ! Ο πελάτης σας πληροφορώ το τελευταίο πράγμα που ψάχνει σε ένα μπαρ είναι η διακόσμηση του μαγαζιού η ο ντι -τζέυ! Όπως και να το φτιάξεις αν δεν υπάρχουν οι "κράχτες" που έχω αναφέρει..άπατο θα πάει η απλώς θα υπολειτουργεί! Αυτό λοιπόν διαπίστωσα σε μέγαλο βαθμό στα μαγαζία της παραλίας..Υποτονικός ρυθμός και στίλ "πιες το ποτό σου να περάσει η ωρα και να φύγουμε".
Στην παλιά πόλη τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Εκεί οι επιχειρηματίες το είδαν πιο έξυπνα και δημιούργησαν μαγαζάκια σε στυλ τσιπουράδικο και παρείστικο! Και πέτυχαν καλυτερη χημεία γιατί η εποχή είναι τέτοια που ευνοεί αυτό το στύλ διασκέδασης ας πούμε... Μελανό σημείο κι εδώ ,αν εξαιρέσεις την ΛΟΛΑ  η απουσία "κράχτη". Εν μέρει ίσως φταίει η διαρύθμιση αυτών των μαγαζιών ,αλλά όταν βλέπεις ότι υπάρχει μπαρ μέσα είναι αμαρτία να το αχρηστεύεις! Αρνητική εντύπωση μου έκανε ότι σε κάποια μαγαζία στο μπαρ υπήρχαν μόνο ..αντρες κι απέξω απελπισμένοι φαντάροι που νόμιζαν ότι η έξοδος τους θα τους έκανε λιγάκι να ξεχαστούν! Ρε παιδιά εδώ δεν είναι Θεσσαλονίκη! Γιατί μου δίνετε την εντύπωση ότι κλεβετε κάποιες ιδέες απο μαγαζία της Θεσσαλονίκης,με την διαφορά ότι εκεί η αναλογία ανδρών-γυναικών είναι τελείως διαφορετική από ότι στην πόλη σας!!
Έφυγα λοιπόν με μια αίσθηση ξενερώματος και του ότι οι παλίες καλές εποχές που ζήσαμε εδώ έχουν περάσει ίσως ανεπιστεπτί (;) Ίσως κάποια στιγμή κάποιοι καταλάβουν τα λάθη τους και δώσουν πίσω κάποια από την παλιά αίγλη της νυχτερινής ζωής της Πόλης...Αυτή που αγαπήσαμε τόσο!
-ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ-